Vandaag voor 15.30 uur besteld. volgende (werk)dag in huis

Home » Blog » Wat is Cocamidopropyl Betaine

Cocamidopropyl Betaine

Wat is Cocamidopropyl Betaine?

ook wel CAPB genoemd, is een vetzuuramide afgeleid van kokosnoten. Het heeft verschillende functies in cosmetische producten, maar het wordt voornamelijk gebruikt als oppervlakte-actieve stof of vanwege zijn reinigende eigenschappen in cosmetische producten die worden afgespoeld, zoals shampoos, vloeibare zeep en andere badproducten.

Het vermogen van deze producten om te reinigen en af ​​te spoelen heeft vaak een ongewenste bijwerking; namelijk om huidirritatie te veroorzaken omdat ze vetten van de huid verwijderen. De reden waarom CAPB populair is, is omdat het minder irriterend is in vergelijking met andere oppervlakte-actieve stoffen en wasmiddelen zoals bijvoorbeeld natriumlaurylsulfaat dat veel wordt gebruikt in cosmetische producten, met name shampoos en badproducten.

Dus wat is het probleem?

Zoals te zien is bij andere ingrediënten die al lange tijd op grote schaal worden gebruikt, zijn er gevallen van allergie voor CAPB. In 2004 werd het door de American Contact Dermatitis Society uitgeroepen tot 'Allergenen van het jaar'. Dit was echter een beetje voorbarig, aangezien veel tests en studies hebben aangetoond dat het niet de pure Cocamidopropylbetaine is die de allergie veroorzaakt, het heeft in feite een zeer laag sensibiliserend vermogen. De allergische reacties worden namelijk veroorzaakt door onzuiverheden in CAPB.

In de VS hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het Aminoamide (AA) in CAPB is dat de allergie veroorzaakt, terwijl talrijke Europese onderzoeken aantonen dat het 3-dimethylaminopropylamine (DMAPA) is dat de allergie veroorzaakt. Het verschil hier is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat Amerikaanse consumenten vaker worden blootgesteld aan AA en vice versa in Europa. Bron: toxicoloog Ewa Daniél https://allergycertified.com/about-allergycertified/